13.05.2013, Ivo Schot

Geld Regeert (deel 1)

In de atmosfeer van onze aarde is de aanwezigheid van CO2 erg belangrijk. Zonder CO2 of andere broeikasgassen zou leven op onze planeet onmogelijk zijn. De hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer wordt uitgedrukt in delen per miljoen. Dit betekent simpelweg hoeveel delen CO2 aanwezig zijn per miljoen moleculen. Een onderzoek van de NASA geleid door Dr James Hansen stelt dat als de mensheid een planeet wil behouden die vergelijkbaar is met die waarop de beschaving werd gebouwd, en waaraan het leven op aarde is aangepast, de CO2-waarde op zijn hoogst op 350 delen per miljoen mag liggen. Op dit moment is de CO2-waarde in de atmosfeer 389 delen per miljoen. Het idee is dat als we deze waarde niet zo snel mogelijk zien te stabiliseren we een tipping point bereiken. Een punt waarop de veranderingen aan de aarde zo ingrijpend zijn, dat er geen weg meer terug is. De gevolgen hiervan zijn nu al zichtbaar. 2012 was het warmste jaar sinds de mensheid de temperatuur bijhoudt. 
De weersomstandigheden zullen alleen maar extremer worden. Denk hierbij aan overstromingen, droogte en zware stormen. De beschaving zoals wie die kennen staat hier op het spel. We putten de voorraden van de planeet in een hoog tempo uit. Uiteindelijk zal dit proces leiden tot een voedselcrisis, waterschaarste en een energiecrisis. Hierbij zullen waarschijnlijk de allerarmsten van onze planeet als eerste aan het kortste eind trekken, met alle humanitaire gevolgen van dien. Bovendien omdat ons hele verdien model is ingericht op olie zal het ook leiden tot een economisch crisis. Waarbij de huidige crisis kinderspel zal zijn. We staan als het ware aan de vooravond van een keerpunt in de geschiedenis. 
Ik neem aan dat iedereen bekend is met dit verhaal. Sterker nog we zijn zelfs bekend met de oplossing. Alternatieven vormen van energie zijn er genoeg. We missen alleen nog steeds teveel daadkracht en investeringen. Er zijn ontzettend veel positieve ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Toch zijn de grootste machthebbers in de wereld verkeerd bezig. Regeringen en bedrijven investeren nog steeds op grote schaal in oliemaatschappijen, die op hun beurt het onderste uit de kan proberen te schrapen. De dorst naar zwart geld leidt tot extreme manieren van winning. Mountaintop removal waarbij hele bergen worden opgeblazen zijn wettelijk acceptabele manieren van oliewinningen. Om maar te zwijgen van de diepzeeboringen die bijvoorbeeld in 2010 tijdens die BP olieramp in de golf van Mexico tot een ecologische ramp leiden. Om de klimaatproblematiek goed aan te pakken moeten we het probleem bij de wortel zien af te snijden. We moeten een manier vinden om de financiële en politieke macht van de olielobby in te perken. Geld regeert en de olie industrie heeft geld als water.

schrijf reactie >
voornaam
e-mail
reactie
* alle velden zijn verplicht
Vul hieronder de cijfers en letters uit het kader in (om geautomatiseerde berichten te voorkomen)

This form is generated by FormHandler

Deze site is opgezet en beheerd door de KSI Stichting. Het doel is het voeren van een discussie over thema's die centraal staan in de Routledge Sustainability Transitions boekenserie. Discussies worden gestart met blogs van redacteuren en auteurs. Webeditor is Johan Schot. Gastbloggers zijn welkom. Neem hiervoor contact op met ons. lees verder>
webshop >

Transitions to Sustainable Development

door John Grin, Jan Rotmans, Johan Schot, in collaboration with Frank Geels and Derk Loorbach

This recent study, published by Routledge, presents and combines three perspectives on transitions to a sustainable society: complexity theory, inn

ga naar boekenpagina >