10.04.2012, Tanja Manders

Student op het Transitie Boekenbal

Op vrijdag 30 maart werd er een Transitie Boekenbal gehouden op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) om de publicatie van de KSI boekenserie ‘Sustainability Transitions' te vieren. Onder het publiek bevonden zich onder andere de belangrijke namen op transitiegebied, personen uit het bedrijfsleven, academici, maar ook wat studenten.

In mijn studie ‘Innovation Sciences' aan de TU/e wordt benadrukt dat innovaties niet plaatsvinden in een puur technische omgeving, maar dat ook (en vooral) de sociale context belangrijk is. Het Multi-Level-Perspectief lijkt deze complexiteit goed te kunnen structureren en al snel na de eerste kennismaking met dit perspectief werd het door veel studenten omarmd. Ook ik ben gegrepen door de charme van dit perspectief, omdat het uitstekend aansluit bij de manier van denken die mij wordt aangeleerd in mijn studie. Vandaar dat ik graag een kijkje wilde nemen op het Transitie Boekenbal. Niet alleen om meer over transities zelf te leren, maar ook om de namen achter mijn collegeartikelen te ontmoeten.

Onder deze namen bevinden zich echter ook een aantal docenten van mijn studie. Bij onze studie is het contact met docenten laagdrempelig; je loopt als snel even binnen met een vraag en het aanspreken van elkaar met de voornaam is niet ongewoon. Je realiseert je als student daarentegen goed dat je docent een expert op zijn/haar gebied is en je kijkt hier op een bepaalde manier wel tegenop. Onderwijs is niettemin slechts een deel van het werk van docenten. Helaas krijgen wij - op misschien wat voorbeelden in colleges - vrij weinig van de ‘echte academische wereld' mee waar zij zich in bevinden. Op het Transitie Boekenbal kon ik me echter even in die wereld wanen. De discussies waren goed te volgen, doordat de terminologie mij welbekend was van colleges. De subtiele verschillen, de nuances en de manier waarop de verschillende termen geïnterpreteerd kunnen worden, werden me echter pas echt duidelijk gedurende de discussies en reviews op het boekenbal. Wat ik verassend vond, was dat de theorie in deze mate ter discussie werd gesteld. Hoewel ik me goed realiseer dat die transparantie gebruikelijk is voor academisch werk, had ik denk ik toch verwacht dat er binnen deze kringen één duidelijk ‘geloof' bestond in de transitie-theorieën. Echter, deze verscheidenheid aan interpretaties, de toepassing van de theorieën in verschillende settings en het vele reflecteren hiervan was volop aanwezig. Hier lijkt het belang van eerste- en tweede-order leren goed begrepen!

Vanuit de ogen van een student was dit dus een interessante middag, waarbij ik vanuit mijn plek in de zaal eens mooi de experts met elkaar en met het publiek in discussie kon zien gaan. En stiekem is dit gewoon een leuke, feestelijke gelegenheid om met elkaar te babbelen over ons favoriete onderwerp onder het genot van een heerlijk gebakje of glaasje champagne. Iets waar studenten zich ook erg thuis in vinden. Nu rest me alleen nog de taak om die hippe winkel te vinden waar ze transitieshirts verkopen en ook ik ben klaar om me bij het gezelschap te voegen! 

schrijf reactie >
voornaam
e-mail
reactie
* alle velden zijn verplicht
Vul hieronder de cijfers en letters uit het kader in (om geautomatiseerde berichten te voorkomen)

This form is generated by FormHandler

Deze site is opgezet en beheerd door de KSI Stichting. Het doel is het voeren van een discussie over thema's die centraal staan in de Routledge Sustainability Transitions boekenserie. Discussies worden gestart met blogs van redacteuren en auteurs. Webeditor is Johan Schot. Gastbloggers zijn welkom. Neem hiervoor contact op met ons. lees verder>
webshop >

Transitions to Sustainable Development

door John Grin, Jan Rotmans, Johan Schot, in collaboration with Frank Geels and Derk Loorbach

This recent study, published by Routledge, presents and combines three perspectives on transitions to a sustainable society: complexity theory, inn

ga naar boekenpagina >