02.07.2013, Ivo Schot

Geld Regeert (deel 3)

Als de olie industrie zou moeten opdraaien voor de echte kosten die ze maken, zouden ze binnen de kortste keren failliet zijn. De eerste oplossing voor dit probleem is bedacht door Dr James Hansen. Hij stelt een Carbon Tax voor. Een belasting die word geheven op alle producten die CO2 bevatten. Omdat het natuurlijk niet realistisch en politiek haalbaar is om deze kosten meteen op te leggen, zal deze belasting jaarlijk worden verhoogd. Vanaf een bepaald punt zal de marktwerking het overnemen en zo het probleem oplossen. De kosten van fossiele brandstoffen worden dan zo hoog dat de vraag naar alternatieve energiebron snel zal worden vervuld. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of er snel genoeg een politiek draagvlak zal zijn voor deze oplossing? Het tweede idee komt ongeveer uit dezelfde hoek. Bill Mckibben preekt met zijn organisatie 350 (http://350.org) voor iets dat hij divestment noemt. Het idee is simpel. Wereldwijd zijn er heel veel bedrijven, universiteiten en instituten die aandelen hebben in oliemaatschappijen. 350 roept mensen op om dit probleem bij hun eigen organisatie, school of bedrijf aan de kaak te stellen. Haal het geld weg bij de oliemaatschappijen en investeer in schone vormen van energie. In Amerika zijn er al veel universiteiten bezig met dit proces. Ook in Nederland zijn de eerste stappen al gezet. Zo heeft de VU in Amsterdam dankzij bezorgde studenten al hun investeringen uit de fossiele industrie gehaald. Hetzelfde principe heeft eenmaal eerder in de geschiedenis zijn effectiviteit bewezen, toen wereldwijd mensen al hun financiële banden verbraken met het Zuid-Afrikaanse apartheid regime. Het idee is natuurlijk simpel: hoe minder geld de olie industrie heeft hoe zwakker hun positie wordt en hoe makkelijker het wordt om schonere vormen van energie op een grotere schaal door te voeren. Dit proces zal natuurlijk ook het politieke draagvlak voor duurzame energie versterken. Wat als gevolg het plan van Dr Hansen een stuk realistischer maakt. Dit kan de eerste stap zijn die leidt tot een sneeuwbaleffect. Het allermooiste aan dit idee is dat je als individu de strijd aan kan gaan met de grote olie industrie. Ben je lid van een kerk, studeer je op een universiteit, of werk je bij een bedrijf? Je kan het initiatief nemen om jouw organisatie te motiveren om haar geld beter te investeren. Zo kan iedereen een kleine bijdrage leveren aan de afbreuk van de huidige status quo. Uiteindelijk wordt het zo ook een moreel vraagstuk. Wanneer ons collectief bewustzijn doordrenkt raakt van het idee dat we op de afgrond afstevenen, en de olie industrie hierbinnen de grootste boosdoener is, kunnen we het niet meer maken om hier een financiële bijdrage aan te leveren. Geld regeert en wij hebben geld als water. 

Op de volgende website staat een hoop informatie hoe je zelf stappen zou kunnen ondernemen: http://www.wijwillenactie.nl/

 

schrijf reactie >
voornaam
e-mail
reactie
* alle velden zijn verplicht
Vul hieronder de cijfers en letters uit het kader in (om geautomatiseerde berichten te voorkomen)

This form is generated by FormHandler

Deze site is opgezet en beheerd door de KSI Stichting. Het doel is het voeren van een discussie over thema's die centraal staan in de Routledge Sustainability Transitions boekenserie. Discussies worden gestart met blogs van redacteuren en auteurs. Webeditor is Johan Schot. Gastbloggers zijn welkom. Neem hiervoor contact op met ons. lees verder>
webshop >

Transitions to Sustainable Development

door John Grin, Jan Rotmans, Johan Schot, in collaboration with Frank Geels and Derk Loorbach

This recent study, published by Routledge, presents and combines three perspectives on transitions to a sustainable society: complexity theory, inn

ga naar boekenpagina >