22.04.2013, Ivo Schot

Herhaal stap 1

In een poging om zo duurzaam mogelijk te leven moeten we misschien ook eens praten over de minder schone aspecten van ons leven. Hoewel we al jaren lang van alles en nog wat recyclen, gebruiken we nog steeds op grote schaal toiletpapier. Slechts een op de vijf rollen in Europa is gemaakt van gerecycled papier. Dit betekent dat wij met z’n allen heel wat bomen gewoon door het toilet spoelen. Het schijnt dat we dagelijks 22.000 meter papier doorspoelen hier in Nederland. Ongeveer 65% van het toiletpapier dat we gebruiken wordt gerecycled. Toch is dit niet zo duurzaam als je zou denken. Voordat we opnieuw onze billen kunnen afvegen met dit papier moet het grondig gereinigd worden. Dit chemische proces is een enorme aanslag op het milieu. Vaak is het meest zachte en dikke papier de grootste boosdoener. Toch is dit een praktijk waar geen haan naar kraait. Ik heb nog nooit van iemand gehoord die vrijwillig slecht papier gebruikt om het milieu te steunen.
Gelukkig zijn er wel een aantal alternatieven op de markt. Om de beginnen bestaat er zoiets als cradle to cradle toiletpapier. Santino Black is volledig gerecycled papier. Deze wordt vervaardigd zonder het gebruik van chemicaliën. Daarnaast is voor de productie van papier veel water en energie nodig. De makers van Santino Black zijn in staat door het bezit van een eigen waterzuiveringsinstallatie de uitstoot van Co2 en het water verbruik laag te houden. Er hangt wel een prijskaartje aan poepen met een schoon geweten. Een doos van 24 rollen kost namelijk € 60.20. Daarnaast bestaan er ook een aantal fabrikanten die toiletpapier van alternatieve producten maken. Zo bestaan er rollen gemaakt uit bamboe of stro. Ook dit schijnt beter te zijn voor het milieu. Toch blijken deze producten minder populair te zijn bij de consument. Voornamelijk omdat mensen bang zijn dat het gewoonweg niet lekker veegt. Bij twijfel laten mensen het toch liever in de schappen staan en kiezen ze voor wat ze vertrouwen: Chemisch gebleekt papier en bij voorkeur bestaande uit zoveel mogelijk lagen.
Het laatste alternatief is natuurlijk het niet gebruiken van toiletpapier. Voor ons beschaafde westerlingen klinkt dit natuurlijk als een absurd idee. Toch is toiletpapier een relatief moderne uitvinding. Lange tijd was het zelfs gebruikelijk om je eigen blote vinger te gebruiken om te boel lekker schoon te vegen. In de regel ging het dan om de linkerhand. Vandaar dat het tot de dag van vandaag de norm is je rechterhand aan te reiken wanneer je iemand ontmoet. De logische keuze zal dan vallen op een toiletdoek. Als je wilt kun je deze dan combineren met het gebruik van een bidet. Het enige was je nodig hebt is een grote lading doeken en een hermetisch afsluitbare bak. Omdat mij ik realiseer dat dit nieuw is voor ons allemaal zal ik even het stappenplan toelichten: 1. Lekker poepen 2. Je billetjes wassen 3. De boel droogdeppen 4. Het vieze doekje in de hermetisch afsluitbare bak dumpen 5. Aan het einde van de week al je doekjes wassen 6. Herhaal stap 1.

schrijf reactie >
voornaam
e-mail
reactie
* alle velden zijn verplicht
Vul hieronder de cijfers en letters uit het kader in (om geautomatiseerde berichten te voorkomen)

This form is generated by FormHandler

Deze site is opgezet en beheerd door de KSI Stichting. Het doel is het voeren van een discussie over thema's die centraal staan in de Routledge Sustainability Transitions boekenserie. Discussies worden gestart met blogs van redacteuren en auteurs. Webeditor is Johan Schot. Gastbloggers zijn welkom. Neem hiervoor contact op met ons. lees verder>
webshop >

Transitions to Sustainable Development

door John Grin, Jan Rotmans, Johan Schot, in collaboration with Frank Geels and Derk Loorbach

This recent study, published by Routledge, presents and combines three perspectives on transitions to a sustainable society: complexity theory, inn

ga naar boekenpagina >