17.02.2013, Ivo Schot
Tags:

Beter genoeg dan te weinig

Het afgelopen weekend heb ik een klein feestje georganiseerd. Gewoon gezellig vrienden en familie samen ter gelegenheid van mijn vaders verjaardag. Aan het einde van de dag hadden we een enorme hoeveelheid voedsel over. Twee dagen van te voren was ik nog bang dat we te weinig zouden hebben. Bij elk product dacht ik bij mezelf:  'is dat niet een beetje weinig? kom wat maakt een extra zak chips nou uit. Beter teveel dan te weinig!' Zonde was het zeker te noemen, en alles behalve duurzaam
Ik vind het altijd lastig om voor feestjes inkopen te doen. Je moet namelijk inschatten hoeveel het bezoek gaat eten en drinken. Erg belangrijk is natuurlijk dat je niet te weinig hebt, want dat staat karig. Overschot is daarentegen ook niet wenselijk want straks bederft al dat lekkers voordat ook maar iemand het opeet. Hoe ga je duurzaam om met eten tijdens een feest? Want laten we eerlijk zijn, een kenmerk van een goed feest is: overvloed. Het is fijn als er meer eten is dan we op kunnen. Je schaamteloos volschranzen onder het genot van een fijn gesprek dat is pas gezellig! ‘Wil je nog een derde stuk taart?' ‘En of ik dat wil!’ 
Het lijkt mij een goed alternatief om een soort van eetlijst te introduceren. We maken het een gewoonte en vorm van beleefdheid, dat als iemand je uitnodigt voor een feest, je een lijst terugstuurt waarop staat hoeveel je gemiddeld eet. Het is hierbij natuurlijk belangrijk dat je zo accuraat mogelijk bent. Zo stel ik voor dat je producten als pasta exact afweegt. Hierbij mag je natuurlijk op hele getallen afronden. Voor drank zou ik de hoeveelheid op het aantal glazen baseren. Mocht iemand toch meer eten dat staat aangegeven op de lijst dan mogen mensen hierop worden aangesproken. ‘Let op tante, dat is je laatste glas sap!’ Je zou ook kunnen overwegen om een boete te heffen wanneer mensen zich niet aan de afgesproken hoeveelheid houden. ‘Je mag nog een keer opscheppen ja, maar dat kost je wel tien euro’.  Het zal op z’n minst de verhoudingen op scherp zetten. We weten allemaal dat, dat in familieverband erg eenvoudig is. 
Misschien is het een beter idee om onze norm gewoon wat bij te stellen. Bewust nadenken over je inkopen is eenvoudiger als je alleen voor jezelf hoeft na te denken. Met hoe meer mensen je rekening moet houden hoe lastiger het wordt. Je hebt dan al snel de neiging om meer te kopen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Laten we daarom ons best doen om het gezegde: beter teveel dan te weinig voorzichtig bij te stellen naar beter genoeg dan te weinig.

schrijf reactie >
voornaam
e-mail
reactie
* alle velden zijn verplicht
Vul hieronder de cijfers en letters uit het kader in (om geautomatiseerde berichten te voorkomen)

This form is generated by FormHandler

Deze site is opgezet en beheerd door de KSI Stichting. Het doel is het voeren van een discussie over thema's die centraal staan in de Routledge Sustainability Transitions boekenserie. Discussies worden gestart met blogs van redacteuren en auteurs. Webeditor is Johan Schot. Gastbloggers zijn welkom. Neem hiervoor contact op met ons. lees verder>
webshop >

Transitions to Sustainable Development

door John Grin, Jan Rotmans, Johan Schot, in collaboration with Frank Geels and Derk Loorbach

This recent study, published by Routledge, presents and combines three perspectives on transitions to a sustainable society: complexity theory, inn

ga naar boekenpagina >