Transities op lokaal niveau

De afgelopen weken heb ik me voor het eerst in mijn leven verdiept in duurzaamheid. Ieder van ons heeft een beeld bij een term als duurzaamheid. Voor mij persoonlijk betekent het op een bepaalde manier omgaan met je eigen omgeving: recycle, let op wat je consumeert en laat geen licht branden. Ik dacht altijd dat dit soort activiteiten maar een druppel op een gloeiende plaat zijn. Daarom associeerde ik duurzaamheid of beter gezegd de transitie naar een duurzame maatschappij met radicale verandering: massale protesten van mensen die het anders willen.

Kleine initiatieven

Hoewel de maatschappij hier en daar een duwtje kan gebruiken, blijkt er juist veel toekomst te zitten in kleine initiatieven. Zo ben ik inspirerende verhalen tegen gekomen van mensen over de hele wereld. Dit zijn mensen die een verschil willen maken in hun eigen gemeenschap. Het mooie van deze voorbeelden is dat ze niet bezig zijn met globale of zelfs landelijke problematiek, ze willen gewoonweg de omstandigheden in hun directe leefomgeving verbeteren. Een absolute aanrader is de presentatie van Majora Carter op Ted.com. Ze vertelt hier over verschillende initiatieven in de VS die een grote impact hebben gehad op de regio.

The South Bronx

Majora Carter is een voorvechtster van economische gelijkheid in Amerika. Carter is geboren en getogen in ‘The South Bronx’ van New York. Met haar organisatie Sustainable South Bronx heeft ze zich hard gemaakt voor de vergroening van haar wijk. Tussen 2001 en 2008 heeft ze gezorgd voor meer parken, open ruimtes en fietspaden. Met haar organisatie heeft ze de nadruk gelegd op eco-vriendelijke praktijken die ook werkgelegenheid zouden opbrengen. Zoals het aanleggen van ‘groene’ daken. Sinds 2008 probeert ze haar aanpak over de hele VS te verspreiden. Ze heeft een adviesbureau opgericht genaamd The Majora Carter Group. Sindsdien geeft ze over heel de VS advies aan steden over ‘groene’ stadsplanning.

Steenkool

Judy Bonds komt uit een familie van steenkoolmijnarbeiders. Vroeger konden grote groepen mensen jaren aan één berg werken. Dit schiep werkgelegenheid in haar regio. Tegenwoordig kan een handjevol mensen in een paar maanden tijd een berg laten verdwijnen. De ecologische en economische schade voor de regio zijn enorm; de lucht is gevuld met de geur van steenkool en dynamiet. Bovendien raakt het grondwater ernstig vervuild. Zodra alle bergen letterlijk opgeblazen zijn vertrekt het mijnbedrijf naar de volgende berg. De lokale bevolking blijft grotendeels werkloos achter. Bonds zag de potentie van windenergie op intacte bergen. Ze realiseerde zich dat de aanleg van windparken in haar regio enorme economische voordelen zou hebben op langere termijn. De natuur blijft intact en windenergie is een permanente energiebron. Bovendien zou de aanleg van het park voor nieuwe werkgelegenheid zorgen.

Meer groen in plaats van airconditioning

Andy Lipkis probeert van Los Angeles een meer leefbare stad te maken door simpelweg meer bomen te planten. In zijn regio kampt men met waterschaarste en een extreem hoog elektriciteitsverbruik, voornamelijk door het hoge gebruik van airconditioningsystemen. Meer groen in de stad zorgt voor een koelere stad. Tijdens de bouw van een nieuwe school kwam Lipkis erachter dat deze voornamelijk omringd zou worden door asfalt. Met een goed plan heeft hij de lokale regering ervan overtuigd dat de school beter omringd kon worden met bomen en gras. Hierdoor bespaarde de gemeente uiteindelijk geld omdat het gebouw er koeler door bleef. Bovendien moet al het groen onderhouden worden. Dit levert opnieuw werkgelegenheid op.

Koplopers

Al deze mensen zijn voorbeelden van koplopers. Het zijn mensen die in het transitieidee passen zonder hier zelf bewust mee bezig te zijn. De ideeën komen voort uit de drang om de eigen omgeving leefbaarder te maken. Dit zijn allemaal mensen die het zat zijn om toe te kijken dat keuzes voor hen worden gemaakt. Ze nemen het heft in eigen handen. Ik vind het boeiend om te zien dat dit soort ontwikkelingen over de hele wereld gaande zijn. Deze inspirerende acties zorgen niet alleen voor een betere leefomgeving, ze creëren ook werkgelegenheid. Deze verhalen onderstrepen het belang van lokale initiatieven, en laten zien dat het verschil echt van onderaf komt.

http://www.ted.com/talks/lang/en/majora_carter_3_stories_of_local_ecoactivism.html

schrijf reactie >
voornaam
e-mail
reactie
* alle velden zijn verplicht
Vul hieronder de cijfers en letters uit het kader in (om geautomatiseerde berichten te voorkomen)

This form is generated by FormHandler

Deze site is opgezet en beheerd door de KSI Stichting. Het doel is het voeren van een discussie over thema's die centraal staan in de Routledge Sustainability Transitions boekenserie. Discussies worden gestart met blogs van redacteuren en auteurs. Webeditor is Johan Schot. Gastbloggers zijn welkom. Neem hiervoor contact op met ons. lees verder>
webshop >

Transitions to Sustainable Development

door John Grin, Jan Rotmans, Johan Schot, in collaboration with Frank Geels and Derk Loorbach

This recent study, published by Routledge, presents and combines three perspectives on transitions to a sustainable society: complexity theory, inn

ga naar boekenpagina >