22.03.2012, Geert Verbong
Tags:

Sustainable Innovation in Yogyakarta

Momenteel ben ik in Yogyakarta bij een conferentie over Sustainable Innovation in enhancing Global Competitiveness in Asian Countries.

Tijdens de opening van de conferentie hield de vice-president van IndonesiŽ een speech over het onderwerp van de conferentie. Hij legde uit wat hij verstond onder sustainable innovation. Volgens hem moeten de uitkomsten van zoín innovatieproces duurzaam zijn, dat wil zeggen: cultureel, sociaal, institutioneel, operationeel en economisch duurzaam.

Hij gaf vervolgens kritiek op een te enge economische benadering. Puur marktgericht denken is te veel op de korte termijn gericht. Een goed energiebeleid heeft een langetermijnvisie, de externe effecten meeneemt en ook rekening houdt met sociaal-politieke factoren. Dit verhaal past prima in ons boek over energie transitie: Governing the Energy Transition. Reality, Illusion or Necessity.

Overigens werd voor de speech een boekje uitgedeeld (helaas in Bahassa) waarin werd uitgelegd waarom de Indonesische regering heeft besloten per 1 april de subsidies op benzine af te schaffen. De reden is duidelijk: Dit kost de overheid veel te veel geld. De gevolgen zijn echter voor iedereen voelbaar en men verwacht dan ook veel protest. Ook hier staat energie bovenaan de politieke agenda!

Geert Verbong, 20 maart 2012

schrijf reactie >
voornaam
e-mail
reactie
* alle velden zijn verplicht
Vul hieronder de cijfers en letters uit het kader in (om geautomatiseerde berichten te voorkomen)

This form is generated by FormHandler

Deze site is opgezet en beheerd door de KSI Stichting. Het doel is het voeren van een discussie over thema's die centraal staan in de Routledge Sustainability Transitions boekenserie. Discussies worden gestart met blogs van redacteuren en auteurs. Webeditor is Johan Schot. Gastbloggers zijn welkom. Neem hiervoor contact op met ons. lees verder>
webshop >

Transitions to Sustainable Development

door John Grin, Jan Rotmans, Johan Schot, in collaboration with Frank Geels and Derk Loorbach

This recent study, published by Routledge, presents and combines three perspectives on transitions to a sustainable society: complexity theory, inn

ga naar boekenpagina >