06.07.2010, Jacqueline Broerse

' Kun je gewenste transities uitlokken of versnellen?'

' Van transities uit het verleden leren we dat ze onvoorspelbaaar en niet geheel planbaar zijn. Er zitten aspecten van toevalligheid in. Wel kun je proberen bij te sturen en te versnellen door goed naar diverse aspecten van transities te kijken op verschillende niveaus. Op zogenaamd ‘landschapsniveau' kun je nagaan bij welke grotere trends en ontwikkelingen je kunt aansluiten. Op het niveau van ‘niche experimenten' (innovatieve praktijken) kun je proberen ervaringen uit te wisselen met vergelijkbare initiatieven en samen te werken. Tevens is het belangrijk om te kijken hoe je aan kunt haken bij het zogenaamde ‘regime', de dominante praktijk. Voor transitiemanagement is de uitdaging om dat allemaal heel strategisch aan te pakken.

Bij veel innovaties zie je dat de focus teveel op het project ligt, zodat de verankering in het systeem buiten beeld blijft. Systeeminnovatie is nu juist die blik naar buiten richten; via leercycli tot verandering en verbetering komen.' Vervolgens kunnen we weer leren van die ervaringen. Wat werkt wel, wat werkt niet? Hoe kun je gewenste transities uitlokken, richting geven of versnellen?

 

 

schrijf reactie >
voornaam
e-mail
reactie
* alle velden zijn verplicht
Vul hieronder de cijfers en letters uit het kader in (om geautomatiseerde berichten te voorkomen)

This form is generated by FormHandler

Deze site is opgezet en beheerd door de KSI Stichting. Het doel is het voeren van een discussie over thema's die centraal staan in de Routledge Sustainability Transitions boekenserie. Discussies worden gestart met blogs van redacteuren en auteurs. Webeditor is Johan Schot. Gastbloggers zijn welkom. Neem hiervoor contact op met ons. lees verder>
webshop >

Transitions to Sustainable Development

door John Grin, Jan Rotmans, Johan Schot, in collaboration with Frank Geels and Derk Loorbach

This recent study, published by Routledge, presents and combines three perspectives on transitions to a sustainable society: complexity theory, inn

ga naar boekenpagina >