03.04.2013, Ivo Schot

De macht van cijfers

Soms vind ik het erop lijken dat we in een prestatiegerichte maatschappij zijn beland die enkel zijn succes kan uitbeelden in cijfers. De consequentie is dat alles dat niet meetbaar is onbelangrijk is geworden. Het enge hieraan vind ik dat cijfers vaak gepresenteerd worden als onbetwistebare feiten. Vaak blijkt achteraf dat niets minder waar is. Het lijkt alsof we allemaal doordrenkt zijn van het idee dat er altijd maar groei moet zijn. Persoonlijke groei en economische groei zijn het belangrijkst en stilstand is funest. Hoewel er niks mis is met een beetje zelfontplooiing lijkt het soms alsof we de rem al jaren geleden hebben kapot getrapt.
Het probleem is volgens mij dat we niet worden uitgedaagd om anders na te denken. Van onze ouders krijgen we vaak te horen dat het leven maakbaar is zolang we maar heel hard werken. Daarna brengen we de eerste twintig jaar van ons leven op school door waar we constant getest worden op onze kwaliteiten. Als je de mazzel hebt om op een HBO-instelling onderwijs te genieten krijg je ook nog te maken met competentie gericht onderwijs. Hoewel het achterliggende idee opnieuw goed bedoeld is laat de uitwerking nogal wat te wensen over. Opnieuw leer je dat succes alleen meetbaar is in cijfers. Als we goed hebben leren netwerken kunnen we uiteindelijk opnieuw gaan presteren binnen de muren van een ander gebouw. Soms ben ik een beetje bang dan we een hele generatie eenzijdige op winst beluste individuen aan het opvoeden zijn. We zijn immers allemaal een eigen persoon die zijn eigen identiteit moet vinden en het liefst daarbij zo rijk en succesvol mogelijk moet worden. Dit beeld van succes is opnieuw alleen uit te drukken in termen van cijfers.
Ik denk dat de financiële crisis maar ook de aankomende energiecrisis gedeeltelijk een resultaat zijn van deze mentaliteit. Hoewel onze bedoelingen goed zijn proberen we deze problematiek met dezelfde mentaliteit op te lossen. We geloven er heilig in dat als we maar voldoende rapporten schrijven met voldoende cijfers we vanzelf meer grip op de situatie gaan krijgen. Als dingen in de soep lopen kunnen we er altijd meer geld tegenaan gooien.
In mijn ogen zit duurzaamheid juist vaak in zaken die we niet kunnen meten. Het is niet alleen een nieuwe mentaliteit en een frisse wind, maar ook een alternatieve wereldvisie. Het hogere doel zou dan misschien moeten zijn stabiliteit te creëren in plaats van groei. 

Michael
11 October 22:54
Zie voor een transatie voor afval: www.deafvalmarkt.nl
write a reaction >
name
e-mail
reaction
* all fields are required
Please insert below the digits and letters from the image on the right (to prevent automatic messaging)

This form is generated by FormHandler

This site is founded and managed by the KSI foundation in the Netherlands. It aims at a continuing discussion on topics addressed in the Routledge Sustainability Transitions book series. Discussions begin with blogs by editors & authors. Webeditor is Johan Schot. Guest bloggers are welcome. Contact us! read more>
webshop >

Transitions to Sustainable Development

by John Grin, Jan Rotmans, Johan Schot, in collaboration with Frank Geels and Derk Loorbach

This recent study, published by Routledge, presents and combines three perspectives on transitions to a sustainable society: complexity theory, inn

go to book page >