13.03.2013, Ivo Schot

Ivo is vandaag geplant

Het beste dat wij kunnen doen voor het milieu is misschien wel simpelweg doodgaan. Er zijn teveel mensen op aarde en met elk woord dat ik schrijf komen er meer ter wereld. Jammer genoeg hebben wij in het westen een manier gevonden om zelfs als we dood zijn het milieu te belasten. Een traditionele begrafenis is alles behalve duurzaam te noemen. Om te beginnen worden onze kisten vaak gemaakt van zeldzaam tropisch hardhout. Ook houden we van het verwerken van mooie metalen aan de handvatten van onze kisten. We willen natuurlijk wel stijlvol ter aarde worden besteld. Zonde als je bedenkt dat het allemaal in de grond gestopt wordt. Daarna willen we het liefst voor een eeuwigheid, een klein stukje zeldzame aarde in beslag nemen. Vanuit hier kunnen we dan lekker het grondwater vervuilen terwijl ons gebalsemd stoffelijk overschot door de aarde wordt verteerd. We kunnen eigenlijk wel stellen dat dit voor de toekomst een onacceptabele praktijk wordt. Misschien kun je nu alvast beginnen met het doorberekenen van de ecologische voetafdruk van je begrafenis. 
Gelukkig is er een alternatief op de markt gekomen: De BiosUrn. Dit is een biologische afbreekbare urn gemaakt van kokosnoot schil. De as van jouw lichaam kan in deze urn worden gestopt en daarna wordt deze ergens begraven. Vanuit deze urn zal een prachtige boom groeien. Op deze manier zul je uiteindelijk zuurstof teruggeven aan de aarde en op symbolische wijze opnieuw groeien. Prachtig toch? Met dit idee kunnen we een hele nieuwe betekenis geven aan een laatste rustplaats. In plaats van kerkhoven planten we gewoon hele bossen. Veel succes zul je niet hebben als je een bos om wilt kappen vol geplant met de dierbaren van mensen!
Maar wacht er is meer. BiosUrn heeft een heel commercieel concept rondom hun product bedacht. Zo kun je de boom van je geliefde laten registreren op hun website. Je kunt dan een App op je smartphone downloaden waarmee je online de groei van je dierbare boom kunt bijhouden. Deze ontwikkeling kun je met al je vrienden op facebook delen. ‘Het is lente, en oma’s bladeren komen eindelijk weer terug. Staat ze er niet prachtig bij?’ De website van BiosUrn laat een tabel zien waarin staat en ik citeer: ‘hoeveel zuurstof je geliefde teruggeeft aan de aarde’. Mocht je de boom toch een keer fysiek willen opzoeken, kun je met google maps de exacte coördinaten laten registeren. Groener kun je deze wereld niet verlaten. De kosten van het product zelf zijn ongeveer honderd euro. Het is echter onduidelijk wat de regels zijn over het planten van de boom. Het lijkt erop dat als je het zou willen oma gewoon in de achtertuin mag groeien. Ik moet zeggen dat ik het zelf wel een romantische idee vind. Ik denk alleen dat het nog goedkoper kan. Begraaf mijn as gewoon samen met de zaden van een treurwilg. Ik heb liever geen fancy product waarmee ik op facebook word geregistreerd. Zo vermijd ik dat mijn dood ook nog een eigen profielpagina krijgt. ‘Ivo is vandaag geplant’, 23 mensen vinden dit leuk. 

Iris
21 March 16:11
24 mensen vinden dit leuk. ;-)
write a reaction >
name
e-mail
reaction
* all fields are required
Please insert below the digits and letters from the image on the right (to prevent automatic messaging)

This form is generated by FormHandler

This site is founded and managed by the KSI foundation in the Netherlands. It aims at a continuing discussion on topics addressed in the Routledge Sustainability Transitions book series. Discussions begin with blogs by editors & authors. Webeditor is Johan Schot. Guest bloggers are welcome. Contact us! read more>
webshop >

Transitions to Sustainable Development

by John Grin, Jan Rotmans, Johan Schot, in collaboration with Frank Geels and Derk Loorbach

This recent study, published by Routledge, presents and combines three perspectives on transitions to a sustainable society: complexity theory, inn

go to book page >